Carbomer

Poli (kwas akrylowy) (PAA, Carbomer) to syntetyczny wysokocząsteczkowy polimer kwasu akrylowego. Suche PAA są często używane jako żele w produktach kosmetycznych i do pielęgnacji ciała. Ich rolą w kosmetykach jest zawieszanie ciała stałego w płynach, zapobieganie rozdzielaniu się emulsji oraz kontrolowanie konsystencji w rozlewaniu kosmetyków.

Carbomer – co to jest?

Carbomer to w pełni syntetyczny wysokocząsteczkowy polimer kwasu akrylowego, zwany również kwasem poliakrylowym. Substancja ta charakteryzuje się intensywnym, kwaśnym zapachem, który jednak nie jest wyczuwalny w produktach, w których skład wchodzi carbomer. Najczęściej spotyka się tę substancję pod postacią drobnego, białego proszku, który świetnie rozpuszcza się w roztworach wodnych i alkoholu, nadając im kwaśny odczyn. Ze względu na swoje właściwości zagęstniające kwas poliakrylowy znajduje przede wszystkim szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków, ale także w branży farmaceutycznej, stomatologicznej i ogólnotechnicznej.

Carbomer w kosmetykach

W branży kosmetycznej kwas poliakrylowy ceniony jest przede wszystkim ze względu na właściwości zagęstniające. Polielektrolity carbomeru mają zdolność pochłaniania i zatrzymywania wody oraz pęcznienia do wielokrotności ich pierwotnej objętości. W przypadku rozmaitych preparatów kosmetycznych carbomer pełni więc rolę zagęstnika, modyfikując tym samym finalną konsystencję produktu. To właśnie ta substancja powoduje, że po nałożeniu danego produktu na skórę ten wysycha i nie pozostawia nieprzyjemnego uczucia lepkości. Jakie inne funkcje pełni kwas poliakrylowy w produktach kosmetycznych?

  • zawieszanie ciała stałego w płynach
  • zapobieganie rozdzielaniu się emulsji
  • zwiększanie lepkości produktu
  • ułatwianie aplikacji preparatu
  • tworzenie filmu ochronnego na aplikowanej powierzchni
  • stabilizowanie danej emulsji.

Carbomer najczęściej więc jest stosowany przy produkcji różnego rodzaju żeli i emulsji. Poza płynami do kąpieli i żelami pod prysznic kwas poliakrylowy wchodzi więc w skład rozmaitych kremów do twarzy i ciała, preparatów antybakteryjnych i antyseptycznych, produktów myjących do twarzy, a także produktów do makijażu.

Kwas poliakrylowy: inne zastosowania

Poza branżą kosmetyczną, carbomer wykorzystywany jest również w przemyśle farmaceutycznym. Substancja jest składnikiem licznych preparatów leczniczych stosowanych w związku z dolegliwościami takimi jak suchość oczu, upośledzony system wydzielania łez czy też ubytek rogówki, a także niektórych preparatów na skórę. Spośród pochodnych branż, w których wykorzystuje się kwas poliakrylowy stomatologia to dziedzina, w której z kolei substancja wchodzi w skład preparatów do przygotowania zębiny przed wypełnieniem ubytku. Carbomer i jego pochodne są również stosowane w pieluchach jednorazowych, żywicach jonowymiennych, klejach i detergentach.

Czy carbomer jest szkodliwy?

Badania dotyczące występowania carbomeru w rozmaitych produktach kosmetycznych wskazują, że jest to substancja całkowicie bezpieczna w użyciu. Stosowanie środków z zawartością carbomeru nie jest zalecane wyłącznie w przypadku występowania problemów trądzikowych. Z kolei przy stosowaniu preparatów leczniczych do oczu lub skóry warto zachować ostrożność zwłaszcza przy wyższym stężeniu kwasu poliakrylowego.

FAQ:

Jak działa carbomer w kosmetykach?

Carbomer w kosmetykach pełni przede wszystkim rolę zagęszczacza. Ponadto zapobiega rozdzielaniu się emulsji, stabilizuje jej konsystencję, zwiększa lepkość produktu, ułatwia aplikację preparatu, tworzy film ochronny na aplikowanej powierzchni, a także zapewnia równomierne wchłanianie składników aktywnych.

Jakie są sposoby użycia carbomeru w przemyśle kosmetycznym?

Kwas poliakrylowy jest składnikiem płynów do kąpieli, żelów pod prysznic, szamponów, kremów do twarzy i ciała, produktów myjących do twarzy, płynów do demakijażu, preparatów antybakteryjnych i antyseptycznych, a także produktów do makijażu.

Jakie są zastosowania carbomeru w przemyśle farmaceutycznym?

Środek wchodzi w skład produktów zalecanych przy leczeniu schorzeń oczu takich jak m.in. suchość oczu, upośledzony system wydzielania łez czy też ubytek rogówki. Ponadto carbomer wykorzystuje się przy produkcji niektórych preparatów do skóry.

Specyfikacja

  • Numer CAS 9007-20-9
  • Numer CAS 9003-01-4
  • Numer CAS 76050-42-5
  • Numer CAS 9062-04-8
  • Numer CAS 9007-16-3
  • Numer CAS 9007-17-4

Opiekun tej grupy zakupowej:

Patrycja

  • Kupiec Strategiczny
  • Strategic Buyer

Napisz do nas

*Wypełnienie pola jest obowiązkowe

Administratorem Państwa danych osobowych jest Cortex Chemicals sp. z o. o. z siedzibą w Tarnowie. Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celu odpowiedzi na zapytanie, a także przedstawienia informacji handlowych i/lub wysyłki newslettera, jeśli wyrazili Państwo na nie zgodę. Wyrażone zgody mogą być wycofane w każdym czasie. W tym celu proszę wysłać e-mail na adres odo@cortexchemicals.com.
Pełne informacje o zasadach przetwarzania danych osobowych znajdują się „tutaj”.

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.